Ukas flystudent uke 42: Anette Martinsen Tangård

Denne uken presenterer vi ei av de få kvinnelige flystudentene ved UTSA, nemlig 23 år gamle Anette Martinsen Tangård fra Norges eldste by Tønsberg. Hennes x-kromosomer lyser opp i et fremdeles mannsdominert yrke. Hun vil absolutt anbefale andre jenter å søke pilotutdanning! Selv står hun som uteksaminert pilot ved juletider.

Hvorfor bli pilot?

  • “Jeg har lenge vært fascinert av piloter og flygeryrket. Som pilot er du innom veldig mange forskjellige temaer, som lover og regler, meteorologi, motorlære og psykologi. Kompleksiteten i yrket, samt ansvaret du har og frihetsfølelsen du får, gjør det veldig spennende. Ingen arbeidsdag er lik. Selv om det høres fryktelig klisjéfylt ut, så stemmer det.”

Hvordan er det å være en av få jenter her ved UTSA?

  • “Det er ikke til å stikke under en stol at man savner kvinnelig kontakt innimellom. Det finnes rett og slett saker du ikke kan prate med gutter om. På den annen side er det jo kjent at gutter er veldig lette å ha med å gjøre, og du slipper alt dramaet som ofte følger med å være i en jentegjeng. Du blir også lagt merke til – spesielt i Bardufoss hvor det er få jenter og mange soldater.”

 Må man være «guttejente» for å bli pilot?

  • “Da kan jeg jo bare ta utgangspunkt i meg selv, og svaret er nei. Nei, du må heller ikke være superinteressert i maskiner. Som sagt har pilotyrket mange sider, og samhandling med andre mennesker er blant annet en stor del av det. I tillegg har det aldri blitt bevist at gutter er bedre piloter enn jenter.”

 Beste opplevelsen gjennom utdanningen?

  • “Det blir et litt vagt svar, men jeg vil rett og slett svare: Følelsen du får når du mestrer noe. For å trekke frem en ting kan jeg vel si første gangen jeg landet selv.”

 Noen artige tabber/ blundere du har gjort?

  • “Høres jo fryktelig cocky ut, men jeg kommer ikke på en spesifikk hendelse. Jo, nesehjulet punkterte etter en landing, men det var på grunn av en feil i dekket. Haha. I tillegg har det vært mye artig prat på radioen. Også er det veldig lett å bomme på åpningstider i helgene!”

 Den fineste flyplassen?

  • Det må nok bli Leknes eller Andøya, av de jeg har landa på. (Har enda ikke vært på Røst!)”

 Fineste flyruta du har fløyet:

  • “Godt spørsmål. Må nok bli en Lofoten-tur. Eller en flytur ned til Brønnøysund der vi fløy over Svartisen.”

 Tips til andre jenter som er nysgjerrige på en flygerkarriere:

  • “Har du lyst, hopp i det! Du vet aldri før du prøver. En annen ting er å ikke gi opp. Jeg kan med hånda på hjertet si at dette er det vanskeligste jeg har gjort i hele mitt liv. Når man er pilot, og spesielt under utdanningen, blir man observert hele tiden. Du får konstant tilbakemelding på det du gjør, og det er ikke alltid like lett. Husk at det ikke er personlig. Når du får teken på det, så får du mye igjen. Dette er en helt unik utdanning. Og som sagt: Det finnes ingen bevis på at gutter er bedre piloter enn jenter. Vi kan heller bevise det motsatte!”

Jonas Bjørsom