Velkommen!

Velkommen til vår nye nettside! Her kan du finne informasjon om studiet, studentlivet, flyene med mer!

Vi er nå to kull som lever våre travle dager i Bardufoss, som de første kullene etter at skolen offisielt ble startet opp i Bardufoss. Tidligere studenter har studert ved TFHS i Ljungbyhed i Sverige. Vi har i skrivende stund to kull (UiT1102 og UiT1101) i Sverige, hvor UiT1101 er ferdige med sin trafikkflygerutdanning til jul. Disse kullene flyr primært Cirrus SR20 og PA31 Navajo. I Bardufoss har vi fire helt nye Cessna 182T Skylane.

Det første kullet i Bardufoss, 0112, er godt i gang med ATPL-teori blokk 1 og gjennomfører solo-navigasjonsturer. Disse turene går til en rekke destinasjoner i hele Nord-Norge, fra Værnes til Nordkapp. Videre på programmet står grunnleggende instrumentflyging og avansert manøvrering. Kull 0212 er ferdig med eksamen i PFGS (Pre-Flight Ground School). Dette kan sammenliknes med PPL-eksamen. De har nå begynt med ATPL-teori. Men også dette kullet har vært mye på vingene. Flere studenter har allerede fløyet sine aller første soloturer. Alle studentene stortrives i den ville naturen i nord, hvor vi flyr gjennom dype daler og ruvende fjell. Snart faller den første snøen på toppen av de høyeste fjellene, noe som gir oss de karakteristiske “sukkertoppene”. Mange vil påstå at det er få ting som kan slå vakker og vill nordnorsk natur – spesielt det å oppleve den fra luften. Dette kan skape minner for livet.

Litt fra kull 0212
Det hele startet i august 2012, i Tromsø by. Det første punktet på programmet var fadderuka, hvor alle i kullet ble godt kjent med hverandre. I løpet av et år ble vi undervist i ex.phil, matematikk, fysikk, organisasjon og ledelse, MTO (menneske, teknologi og organisasjon), bedriftsøkonomi og logistikk. Dette gjør oss rustet til bedre å forstå både hvordan mennesker fungerer i en cockpit og hvordan bedrifter er satt sammen og fungerer. Gjennom hardt arbeid og godt samarbeid i gruppa oppnådde kullet gode resultater. Basert på denne erfaringen, vil vi anbefale fremtidige studenter å møte så godt forberedt som mulig, spesielt i fagene matematikk og fysikk. Gå gjerne gjennom gamle bøker fra videregående og bruk for eksempel sommerferien til å lære deg det mest fundamentale. Da slipper du å lære deg “the basics” når du egentlig skal lære noe som er litt vanskeligere. Faget fysikk er ganske stort, men med litt forberedelser fra fag som R1 eller R2 og Fysikk 1 og 2, vil du ha bedre forutsetninger for gode resultater. Tenkt først og fremst samhold, spill hverandre gode og benytt dere av hverandres erfaringer.

Studielivet besto av forelesninger, lesing, eksamner, toppturer, naturliv og alt som hører studentlivet til. Tromsø er en fantastisk studentby som anbefales på det sterkeste! Folket sørfra var i starten skeptisk til kalde og mørke nord, men det viste seg å være alt annet. De mørkeste dagene gjennom vinteren ble erstattet med gode venner, et yrende uteliv, nordlys
og storslått natur. Om sommeren kunne vi nyte midnattsola, noe som åpnet for blant annet toppturer på nattestid med en himmel svøpt i oransje flammer. Det er få ting som slår synet
når du står på toppen av et fjell, med 1000 høydemeter vertikalt ned i havgapet og spisse sukkertopper som omgir deg uansett hvor du ser. Det burde rett og slett oppleves!

Det største tipset jeg kan gi til nye studenter i Tromsø, er at du BØR søke om bolig tidlig, og helst med en gang du vet du kommer inn. Du bør gjerne ha sett ut muligheten før dette. Det er mangel på boplasser i Tromsø, noe som gjør at det er et stort press på leiemarkedet. Søk uansett om bolig gjennom Studentsamskipnaden i Tromsø (SiTo), og sett deg på venteliste når du søker dette studiet. Sjekk også det private leiemarkedet. Du vil nødig avbryte dette studiet på grunn av manglende boplass!

Nå er vi i Bardufoss og det meste vi gjør omhandler flyging. Vi har fått oss uniformer og stripeseremoni er gjennomført. Her blir to striper tildelt kull 0112, og en stripe til 0212. Vi har blitt undervist i fag som navigasjon, meteorologi, fly og motorlære, flyteori, radiokommunikasjon med mer. Læringskurven er bratt, men overkommelig. Det er hardest i
starten, hvor det meste er nytt – både teoretisk og praktisk. Dette går seg til etterhvert. Tipset for fremtidige studenter blir da å alltid holde følge med undervisningen og ikke la seg henge etter. Hvis du ikke holder følge blir det vanskelig å hente seg inn igjen, siden det skal læres nye ting hele tiden.

Studentene i Bardufoss bor ved Istind Studentinternat. Her bor alle på hvert sitt rom, med hvert sitt bad. Det er felles kjøkken og fellesarealer hvor vi kan spille bordtennis, trene, holde en fest eller to, planlegge flyturer eller noe annet. Vi har teoriundervisningen i kjelleren, hvor vi har to klasserom og flere leserom. Det er utrolig deilig å kunne gå til timen bare fem minutter før det starter. I nærheten ligger blant annet matbutikk, kino og svømmehall.

Vi gleder oss alle til å fortsette utdannelsen som vil muliggjøre en karriere innen kommersiell luftfart. Vi synes alle at vi har verdens fineste utsikt fra klasserommet når vi sitter i de splitter nye Cessnaene. Vinteren kommer og det vil gi oss verdifull kunnskap om flyging i arktiske forhold. Dessuten vil flere studenter ankomme Bardufoss over nyttår, noe som vil gi oss et større flygermiljø her oppe. Vi ønsker dere velkommen!

Håper dette ga et lite innblikk i vår hverdag ved UTSA. For dere som sitter på gjerdet og tviler på om dere har det som skal til for å komme inn; SØK! Dere har ingenting å tape på å søke. Du kan ikke på forhånd vite om du vil klare opptaket eller ei, dette må man bare prøve. Alle her er vanlige mennesker, som på underligvis har kommet seg gjennom testene på Rygge. Du trenger ingen forkunskaper om flyging for å gå på flyskolen. Her starter man fra scratch, og all nødvendig kunnskap og opplæring blir gitt. Det er dog en fordel at du kanskje har prøvd Flight Simulator eller liknende, så du vet hvordan et fly ser ut.

Jeg har som motto at “du skal leve din drøm, istedet for å drømme ditt liv”. Håper det sa deg nok til å søke! Selv hadde jeg ingen idè om jeg hadde det som skulle til, men jeg fant fort ut at å søke var et av de beste valgene jeg har tatt. Vær ærlig på intervjuet og vis hvem du er. Da har du allerede kommet langt på vei.

Helt til slutt vil jeg si at vi prøver å svare på alle spørsmål etter beste evne her på siden. Besøk også www.facebook.com/luftfartsfag og www.facebook.com/SideslipUiT, som er våre facebook-sider. Trykk “like” og du vil få jevnlige oppdateringer fra Bardufoss og Ljungbyhed. Du kan også søke på “University of Tromsø School of Aviation”, så kommer siden vår opp. Her kan du se bilder og stille spørsmål og det vil etter hvert bli lagt ut konkurranser.
Vi har også en linjeforening med et styre som heter Sideslip. Styret består av studenter som arbeider ut mot bedrifter, for studenter, med PR, sosiale arrangementer, økonomi, drift av denne nettsiden osv. Kontaktinformasjon finner du under “Kontakt oss” på menylinjen.

Da runder jeg av her, så kommer det oppdateringer fra UTSA fortløpende!

Jonas, IT-Ansvarlig, kull 0212

Jonas Bjørsom